Per què brillen els ulls dels gats quan és de nit?

Per què brillen els ulls dels gats quan és de nit?

Segur que alguna vegada hem anat amb cotxe de nit, per camins poc il·luminats i al creuar-se’ns un gat li han brillat molt els ulls quan ha mirat els fars del nostre cotxe. Saber per què ens desperta una curiositat que té una explicació senzilla.

Quina explicació té?

Els ulls dels gats brillen quan els enfoquem amb els fars del cotxe o la moto perquè al fons de l’ull hi tenen una capa anomenada tapetum lucidum.

Tapetum lucidum?

Sí, es tracta d’una capa que actua fent com de mirall per fer reflexar els raigs lluminosos i aconseguir així que augmenti la llum disponible pels fotorreceptors i millori la visió.

Això serveix d’alguna cosa?

Si aconsegueixen augmentar la llum disponible el que passa és que en condicions d’escassa lluminositat, com per exemple al bosc de nit, s’hi veuen molt millor.
Els carnívors, com els gats i els gossos, que també en tenen, cacen de nit moltes vegades i per això necessiten tenir una millor visió nocturna.

Els humans també en tenim?

No, els humans no en tenim perquè som bàsicament de visió diürna. Igual que nosaltres tampoc la tenen la majoria de primats, les aus o els porcs. En canvi, igual que els gossos i els gats sí que en tenen els ratpenats o els cocodrils.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *